fbpx

Care sunt costurile ascunse ale firmelor de mutari?

Documente
Cele mai importante 8 lucruri de impachetat pentru mutarea intr-o noua locuinta
martie 2, 2016
Client cauta firma de mutari
Impachetarea bunurilor fragile
martie 19, 2016

In fiecare mutare de birou sau transport de mobila pot sa apara costuri ascunse. Motivele acestor costuri se pot regasi in contractul de prestari servicii sau pot fi ascunse cu buna stiinta. Este important sa analizati bine contractul pe care il semnati si sa verificati in ce conditii veti avea de platit mai mult si pentru ce servicii. Dumneavoastra decideti cu ce firma de mutari veti colabora si este bine sa stiti de la inceput conditiile in care mutarea se va desfasura precum si serviciile de mutari pe care le aveti incluse in pret. O firma de mutari mobila serioasa se va interesa de la bun inceput de toate particularitatile implicate in procesul de mutare. Pentru a evita neplaceri in ziua mutarii cel mai indicat este sa stabiliti o evaluare la fata locului cu cei pe care i-ati ales sa presteze serviciile de mutari.

Mai jos gasiti o lista cu lucrurile care pot fi neclare si sub care se pot gasi costuri suplimentare de care nu stiati si pentru care nu erati pregatiti.

1. Impachetarea si materialele de protectie. Asigurati-va de la bun inceput ca in pretul oferit de firma de mutari este inclusa impachetarea mobilei si lucrurilor personale. Cele mai multe si mari costuri sunt ascunse aici. In oferta pe care o primiti poate fi scris protectia mobilei, insa aceasta nu este suficienta, saltelele si canapelele se impacheteaza in folie stretch, televizoarele sau PC-urile in folie cu bule, vesela in hartie pentru impachetat etc. Daca veti solicita aceste servicii de impachetare in ziua mutarii cu siguranta veti avea de achitat in plus. Daca in oferta de pret se precizeaza ca include impachetarea efectelor personale, asigurati-va ca sunt incluse si materialele necesare precum cutii sau saci si nu veti fi pusi intr-o situatie delicata in care veti fi taxati suplimentar.

2. Anularea comenzii de mutare. Daca ati semnat deja un contract cu o firma de mutari si ati stabilit si data la care va avea loc transportul, dar v-ati razgandit intre timp din diverse motive, verificati in contract care este termenul limita pana la care puteti anula comanda fara sa fiti nevoiti sa achitati o taxa de anulare. Daca ati achitat un avans pentru mutarea firmei sau pentru o mutare internationala si anulati comanda cu cateva zile inainte, firma de mutari are dreptul sa nu va restituie banii platiti in avans.

3. Lipsa locului de parcare sau distanta mare pana la usa de acces. Este foarte important sa discutati cu firma de mutari pe care ati contractat-o pentru a verifica daca ocuparea unui loc de parcare atat la adresa de incarcare, cat si la cea de descarcare cade in sarcina dumneavoastra. De cele mai multe ori evaluarea se face la adresa de plecare, acolo unde se si gasesc toate lucrurile si in foarte putine cazuri se merge si la adresa de descarcare. Nu uitati sa precizati daca pana la intrarea in imobil este o alee de 10-20 de metri, sau daca nu exista locuri de parcare libere, ori pe acea strada este interzisa parcarea (ca de exemplu pe Bulevardul Magheru sau Calea Victoriei). Pentru a evita costurile suplimentare ocupati-va de rezervarea unui loc de parcare sau obtinerea unui permis de parcare in zonele interzise.

4. Mutarea “fulger”. Daca va doriti sa terminati repede cu transportul de mobila si solicitati resurse suplimentare (oameni, masini) asteptati-va la cresteri semnificative ale pretului. Pretul unei mutari nu tine cont numai de volumul pe care il aveti de mutat, ci si de numarul echipei pentru incarcarea si descarcarea mobilei dumneavoastra, precum si de numarul sau dimensiunile autoutilitarelor destinate operatiunii dumneavoastra.

5. Lifturile. Daca firma de mutari nu va intreaba inca de la inceput de la ce etaj se pleaca si la ce etaj se ajunge, precum si daca imobilele sunt prevazute cu lifturi functionale sau nu, indicat este sa le precizati dumneavoastra acest aspect. Este cel mai simplu sa vi se perceapa mai multi bani pentru ca nu exista lift pentru etajul 4 de exemplu, chiar daca nu v-a intrebat nimeni despre acest aspect.

6. Mai mult opriri presupun costuri mai mari. Precizati de la inceput daca doriti sa descarcati anumite lucruri in drumul spre adresa de descarcare sau daca doriti sa opriti sa mai luati un obiect din drum. In mod normal daca nu exista abateri de la traseu si daca este acelasi etaj sau unul inferior celui de la adresa de descarcare, firma de mutari nu are niciun motiv real sa va solicite un pret mai mare. Dar nu riscati si indicati de la inceput opririle pe care intentionati sa le faceti.

7. Obiectele voluminoase sau foarte grele. Nu uitati sub nicio forma sa precizati din timp daca aveti de mutat un seif, masa de biliard sau pianina. Acestea pot fi obiecte foarte grele care trebuie manipulate de mai multi oameni, care pot sa nu intre in lift sau care nu pot fi scoase pe usi. Fiti foarte atenti in descrierea obiectelor grele sau voluminoase. Daca lucrurile nu sunt clare, firma de mutari poate impune un cost foarte mare pentru transportul unor astfel de obiecte.

8. Lifturi exterioare. Daca stiti de un anumit obiect pe care il aveti in casa sau in cadrul biroului ca a fost urcat cu un lift exterior precizati acest lucru inca de la inceput. Costurile cu inchirierea unui lift nu sunt deloc mici si puteti risca sa nu gasiti in aceeasi zi lift disponibil. Trebuie sa fie ambele servicii programate in aceeasi zi astfel incat nimeni sa nu astepte (alt motiv pentru care veti fi taxat in plus).

Dupa cum puteti vedea in cele descrise, este esential sa intelegeti ce servicii aveti incluse in pret si in ce conditii pentru a nu avea surprize neplacute. Costurile ascunse ale firmelor de mutari pot fi evitate sau controlate atunci cand stiti despre ele. In anumite conditii acestea nu pot fi evitate (daca de exemplu se strica liftul in ziua mutarii si toata mobila va trebui urcata pe scari pana la etajul 9), dar este bine sa va interesati asupra fiecarui aspect, astfel incat sa va faceti bugetul de mutare.