fbpx
Transport gabarit depasit
Totul despre transporturile cu gabarit depasit – conditii, insotire, dotari
decembrie 7, 2020
Transport marfuri periculoase
Ce trebuie sa contina planul de securitate pentru un transport de marfuri periculoase?
ianuarie 20, 2021

Totul despre transportul de alimente – conditii, dotari, clasificare

Transport alimente

Printre tipurile de transport specializat pe care le oferim la Volsped, inca din anul 2007, se numara transportul de alimente. Fie ca vorbim despre carne, lactate, fructe sau legume, acestea trebuie sa ajunga la destinatie in stare perfecta, la fel de buna ca in momentul plecarii (sau poate chiar mai buna, daca tinem cont ca fructele si legumele se pot coace pe drum).

Daca detineti un business in acest domeniu si aveti nevoie de importul sau exportul unor astfel de produse perisabile, cu siguranta doriti sa aflati ce presupune legislatia in domeniu. Tocmai de aceea, in continuare va prezentam cateva extrase de lege.

I. Informatii generale

Transportul de alimente se realizeaza conform acordului ATP (Agreement on the International Carriage of Perishable Foodstuffs – Acordul privind transportul international de bunuri perisabile). Acesta se refera atat la vehiculele folosite, cat si la echipamentele speciale cu care ele trebuie dotate, indiferent daca atingerea destinatiei se face pe cale rutiera, ferata, maritima etc.

Pe tot parcursul transportului, alimentele trebuie mentinute la o temperatura corespunzatoare, constanta, inclusiv in momentul incarcarii/descarcarii si al operatiunilor de inghetare/reinghetare etc. Utilajele de transport trebuie sa fie frigorifice, termoizolante sau incalzite, in functie de specificul produselor.

II. Stabilirea vehiculelor care transporta alimente

Pentru autorizarea de catre RAR (Registrul Auto Roman), trebuie depusa o cerere de agreare ATP, cu precizarea categoriei de clasificare pentru care se solicita agrearea, dar si specificatia tehnica detaliata a vehiculului, care cuprinde:

– desenul de ansamblu;

– desenul de ansamblu al compartimentului pentru transport alimente;

– specificatia tehnica a materialelor utilizate la constructia caroseriei, peretilor laterali, podelei, acoperisului, trapelor, usilor, orificiilor de scurgere a apei etc;

– specificatia tehnica a agregatului frigorific sau agentilor frigorigeni;

– specificatia tehnica a dispozitivelor de automatizare;

– desenul privind amplasarea pe vehicul a tubulaturii sau instalatiilor de golire (in cazul cisternelor);

– desenul privind izolatiile speciale ale peretilor compartimentului pentru incarcatura;

– descrierea amenajarilor interioare specifice, cum ar fi barele pentru carne, ventilatoarele etc.

In plus, solicitantul poate depune documente de certificare internationala sau rapoarte care sa ateste conformitatea cu ATP, emise sau avizate de autoritatile dintr-o tara care este parte contractanta la ATP (acordul cuprinde 50 de tari, majoritatea din Europa si Asia, dar si SUA). Daca sunt indeplinite toate conditiile, RAR elibereaza certificatul de conformitate, valabil maximum 6 ani.

III. Clasificarea vehiculelor care transporta alimente

Acestea se clasifica in trei mari categorii: mijloace de transport izoterme, refrigeratoare si frigorifice. Primele trebuie sa asigure limitarea schimbului de caldura intre interior si exterior, in timp ce urmatoarele asigura racirea, cu ajutorul unei surse precum gheata hidrica sau carbonica, placi eutectice ori gaze lichefiate, si mentinerea acestei temperaturi scazute, chiar si in cazul unei temperaturi exterioare medii de pana la 30 de grade Celsius.

Pe de alta parte, mijloacele de transport frigorifice permit alegerea unei temperaturi interioare de pana la -20 de grade Celsius si chiar mai mici decat aceasta. In functie de tipul produselor si al transportului de alimente, se va alege vehiculul potrivit.